Ünnepi műsor 2021. október 22-én az evangélikus Öregtemplomban
A Himnusz eléneklése után Szabó Zoltán igazgató-helyettes úr ünnepi megemlékezésében nagyapja testvéréről, Mensáros László (1926-1993) színészlegendáról beszélt a családban megőrzött dokumentumok alapján. Mensáros Lászlóval összeköt bennünket, hogy ő is bencés diák volt Budapesten. Az 1956-os forradalomban aktív szerepet vállalt, ezért később két és fél éves börtönbüntetést kellett letöltenie. A börtönévek megpróbáltatásai visszavezették gyermekkori hitéhez, katolikus vallásosságát nyíltan vállalta hátralévő életében, gyakori vendége volt a pannonhalmi bencés apátságnak.
A műsor további részében elhangzó szövegek és dallamok olyan értékek mellett állnak ki, mint szabadság, nemzet, jogos harc a diktatúra ellen, emberi jogok, szolidaritás, személyes bátorság, helytállás.
Filmrészlet Nagy Zoltán Mihály kárpátaljai kortárs szerző ugyanazon regénycímének (A sátán fattya) 2017-ben bemutatott adaptációjából. „A két világháború együttvéve nem követelt annyi emberáldozatot e vidék magyarságától, mint az új rend új intézkedései. A munkaképes magyar férfiak tízezreit hurcolták a sztálini lágerekbe, s az itthon maradottaknak el kellett viselniük mindazt a megaláztatást, nyomort, amelyet a szovjet rendszer kényszerített rájuk szocializmus címén. A nők szintén sok megaláztatást, fizikai és lelki bántalmazást szenvedtek el.”

További művek:
Faludy György: Negyven felé (Radics Luca Róza 9.B)
Mécs László: A fogoly bíboros (Nagy Dániel Márk 8.B)
Németh Csaba (11.D) közben halkan kobozon dallamot játszik (Boldogasszony)
Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról
Zene kobozon: A szép szabadságnak (Németh Csaba 10.D)
Illyés Gyula: Bartók – részletek (Balatoni László 11.B)
Dal: Hazám, hazám… (Kelemen Kamilla 10.D)
Narrátor: Az emigrációba kényszerültek hitvallását Márai Sándor írta meg a távolból.
Márai Sándor: Halotti beszéd – részletek (Szabó Zalán 11.B)
Zene harmonikán (Szabó Luca 10.A) Győzelem
Kovács Vilmos: Verecke (Halász Mátyás 11.B)
Dal: Röpülj, páva, röpülj! (Kelemen Kamilla 10.D)
Szabó Zalán szabad monológja
Sinka István: Üdv Néked, Ifjúság! (Létai Dóra 9.B)
Tűz Tamás: Megfútták a harsonákat (Németh Laura 11.B)
ZENE: 3 harmonika: Örömóda

Szereplők:
A 8.B osztályból: Nagy Dániel Márk, Takács Krisztián, Varga_Ladotsy Flóra Borbála, Konarik Adél Csenge, Soós Eszter, Füredi Lili, Gimesi Nagy Dávid, Bóka Levente, Szilvágyi Borbála, Weingart László, Magyar Orsolya. A 9.b osztályt Létai Dóra és Radics Luca Róza képviselte. A 10.D osztályból: kobozon játszott Németh Csaba, valamint Kelemen Kamilla és Janics Tamás énekeltek. A 11.B osztály szavalói Balatoni László, Halász Mátyás, Németh Laura és Szabó Zalán voltak. A technikai munkatárs Barta Ábel, a műsorvezető narrátor Oláh Réka (11.B). Harmonikán játszottak: Komlós Anna és Hoffer Huba 8.B, Szabó Luca 10.A osztályos tanulók. A műsort összeállították és betanították: Böröndy Tímea, dr. Vántusné Gaál Zsófia és Pálkuti Anikó tanárnők.